במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Movement disorders, החוקרים ביקשו לבדוק האם ניתן לזהות פרופילים מטבולומיים בפלזמה המאפיינים את השלבים המוקדמים והקליניים של המחלה.
עוד בעניין דומה
החוקרים איתרו והשוו פרופילים מטבולומיים בפלזמה של 922 חולי פרקינסון, שסיפקו דגימות דם בממוצע 11 שנים לפני (n = 809) או שנתיים לאחר (n = 113) אבחון המחלה, לעומת משתתפי קבוצת ביקורת תואמים.
כל המשתתפים נבחרו מתוך שלושה מחקרי עוקבה מבוססים: Nurses' Health Study, Health Professionals Follow-up Study ו-Cancer Prevention Study II. החוקרים השתמשו במודלים של רגרסיה לוגיסטית מותנית ובטכניקות של למידת מכונה על מנת לזהות מטבוליטים המנבאים את שלב הפרקינסון הפרודרומלי או הקליני.
מתוצאות המחקר עולה כי מספר מטבוליטים - בעיקר חומצות אמינו, אציל-קרניטינים (acyl-carnitines) וליפידים מסוימים - היו קשורים למחלת פרקינסון כבר בשנים שקדמו לאבחון.
מטבוליטים המוצעים כסמנים לצריכת מזון או מוצרי טיפוח נטו להיות קשורים בסיכון מוגבר למחלה בסמוך יותר לאבחון. לעומת זאת, מטבוליטים הקשורים לצריכת קפה, עישון ופרצטמול (acetaminophen) נמצאו קשורים לסיכון מופחת למחלה לאורך זמן. עם זאת, פרופילים מטבולומיים בדגימות מהשלב הפרודרומלי לא הצליחו לנבא במדויק התפתחות עתידית של מחלת פרקינסון קלינית.
החוקרים סיכמו כי ייתכן שמעורבותם של מסלולים מטבוליים הקשורים לחילוף חומרים של חומצות אמינו וליפידים תורמת להתקדמות המחלה. בנוסף, הבדלים מטבולומיים עשויים לנבוע משינויים התנהגותיים וניהול רפואי, ולכן יש חשיבות לשילוב נתונים פרודרומליים וקליניים במחקרים עתידיים.
מקור:


הירשמו לקבלת עדכונים בנושאים שעלו בכתבה

תגובות אחרונות